Zenehallgatás közben a hőszivattyúkról beszélgettünk

Szeretek zenét hallgatni, de szerintem ezzel nagyon sokan vannak így. A zene ősidők óta életünk része, már a legkisebb csecsemők is érzik, figyelik a ritmust, a dallamokat. A zene életünk része, az pedig, hogy ki milyen zenét hallgat, egyéni ízlés kérdése. Sokszor azért hallgatunk zenét, hogy ne unatkozzunk, vagy épp azért, hogy enyhítsünk a szomorúságon. A legtöbbször azonban a jókedvünkért tesszük, bulizunk, vagy egy unalmas munkanapot szeretnénk feldobni a zenével. Nálunk itthon szinte mindig szól valamilyen zene. Legutóbb is épp zenét hallgatunk, mikor a párommal elkezdtünk a hőszivattyús rendszerekről beszélgetni.

Bevallom, korábban még nem is hallottam a hőszivattyúkról, és most is csak azért került szóba, mert családi házba szeretnénk költözni. Ahogy a hirdetéseket böngészgettük, az egyik háznál oda volt írva, hogy hőszivattyús fűtés. Nagyon érdekelt a téma, így utánaolvastunk. Hogy mi is ez tulajdonképpen. Végül nem erre a házra esett a választásunk, hisz méretében nem felelt meg nekünk, de elhatároztuk, hogy ha megtaláljuk a számunkra tökéletes ingatlant, akkor mindenképp beruházunk a hőszivattyús rendszerre. Már ha nem lesz már kiépítve.

A Klímaglobál Kft. honlapján tájékozódtunk a lehetőségekről és itt kaptunk olyan tanácsokat is, melyeket érdemes megfogadni. Panasonic hőszivattyúk: ismert márka, kiváló minőség – ez az első jó tanács, hogy jó minőségű hőszivattyút válasszunk. A Panasonic több mint száz éves múlttal bír, neve pedig garancia a minőségre. Ha pedig több millió forintot fordítunk a hőszivattyús rendszer kiépítésére, nem árt, ha az jó minőségű, megbízható, csendes és egyáltalán: a leghatékonyabb. Ilyen a Panasonic hőszivattyúk: ismert márka, kiváló minőség.

A Panasonic egyébként két típusú hőszivattyút is gyárt, van a monoblokkos verzió, amikor egy külső egység működik és keringeti a vizet, a másik pedig az osztotta, amikor van egy külső és egy belső egység. A Klímaglobál Kft. szakemberei inkább ez utóbbit javasolják, hisz így a vizet nem kell kivezetni a szabadba, nem kell tartani attól, hogy télen megfagy. Na de nagyon előreszaladtam, kezdjük inkább az elején.

A hőszivattyút a legmodernebb, legkörnyezetbarátabb megoldásnak tartják ma, már ami a fűtést, hűtést, melegvíz-előállítást illeti. Napelemes rendszerrel kombinálva akár nulla forintos rezsiköltséget is elérhetünk, ami igazán jó hír. Új építésű ingatlanoknál 2-3, már meglévő rendszerek átépítésénél 8-10 év megtérülési idővel kell számolni. De hogy mi is maga a hőszivattyú? A nevében is benne van, hogy a hőt máshonnan “szivattyúzza ki”. A levegőből, a talajvízből vagy akár a geotermikus energiát is felhasználhatja. Mindhárom rendszernek vannak előnyei és hátrányai, annyi biztos, hogy nálunk leginkább a levegő-víz típusú hőszivattyúk terjedtek el.

Ezek a levegőből nyerik ki a hőt, oly módon, hogy a levegőt egy hőcserélőbe vezetik, ahol egy közeg elvonja belőle a hőt. Egy kompresszor összesűrűsíti a gázt halmazállapotú közeget, amitől ez felmelegszik, így jöhet létre maga a hőszivattyúzás. Tehát voltaképp az egyik irányba fűt, a másikba meg hűt. És a jó hír, hogy a rendszert meg is lehet fordítani, tehát nyáron tudjuk vele hűteni az otthonunkat. Ehhez persze szükséges, hogy olyan hőleadók legyenek a helyiségekben, melyek alkalmasak erre. Ez a hűtés pedig nem olyan, mint klímaberendezéssel, hisz nem fújja a levegőt, nem áramoltat. Akiknél van ilyen kiépítve, inkább amolyan pincehidegként élik meg, ami az egész ingatlanban érezhető, konstans hőmérséklet.

Persze utánanéztünk annak, hogy milyen típusok vannak, így a már említett levegő-víz típus, amikor a levegőből nyerjük ki a hőt. Aztán itt van a víz-víz típusú, amikor a talajvízből származik a hő. Ebben az esetben figyelni kell arra, hogy ahová a csövezés kerül, oda nem lehet utána építkezni, nem lehet fákkal beültetni sem, így ez azok számára ajánlott, akik nagy kerttel rendelkeznek, ahol tudnak helyet biztosítani a rendszernek. Aztán van a geotermikus energiát felhasználó, itt jó mélyre le kell fúrni, hogy a föld hőjéhez hozzáférhessünk, ehhez pedig bányamérnöki engedély szükséges. De nem csak ezért ódzkodnak tőle sokan, hanem azért is, mert ez igencsak megnöveli a beruházás költségeit. Így mi is, mint az emberek kilencven százaléka, úgy gondoljuk, hogy ha hőszivattyú telepítünk, akkor az levegő-víz típusú lesz.

Panasonic hőszivattyúk: ismert márka, kiváló minőség – ezt is jól az eszünkbe véstük, hisz ha már több millió forintot áldozunk a rendszerre, akkor fontos, hogy az megbízható és tartós legyen, hogy jól, hatékonyan működjön. A Klímaglobál Kft. szakemberei is ezt javasolják. Nem véletlenül. És amiben még javaslatot tesznek az az, hogy érdemes elkészíttetni a házunk energetikai tanúsítványát ahhoz, hogy legyen egy kiindulópont a hőszivattyús rendszer tervezéséhez. Az energetikai tanúsítványt egyébként ha ingatlant vásárolunk, akkor az eladónak a rendelkezésünkre kell bocsátania. Ez azért szükséges, mert így tudjuk, hogy mennyire környezetbarát az ingatlan. Mennyi energiát fogyaszt. Ez csak részben múlik azon, hogy milyen a fűtési rendszere. Vegyes tüzelés, gázkazán, klíma? Sokféle fűtési rendszer létezik, azonban napjainkban a hőszivattyús az egyik legjobb megoldás. Igazi, tiszta, megújuló, kifogyhatatlan energiaforrás, hisz levegő mindig is lesz, mint ahogy talajvíz és geotermikus energia is. Ez egy valódi környezetbarát megoldás, ezért is beszéltük át a párommal az egészet. Igaz ugyan, hogy a bekerülés költsége magas, de hamar megtérül és utána valóban ingyen lesz a fűtés és a melegvíz-előállítás. Nem mellesleg a hűtés is. Különösen akkor, ha mindezt napelemes rendszerrel kombináljuk, így a villanyszámlát is elfelejthetjük.

Ha tehát ingatlanvásárláson törjük a fejünket, érdemes ilyen szempontokat is figyelembe venni, nem csak azt, hogy az adott ház mennyiben felel meg az igényeinknek, már ami a szobák számát és a nagyságát illeti. Hanem azt is, hogy a jövőben alkalmas-e a környezetbarát átalakításokra. Például hogy telepíthető-e rá napelemes rendszer? Ezt is sok minden befolyásolja, de ez már egy másik bejegyzés témája.

A lényeg, hogy sokat olvastunk a rendszerről és nagyon tetszett a működése, az, hogy a kiépítés is mennyire egyszerű. Persze most a levegő-víz típusúról beszélek, amihez nem kell fúrni, bányaengedélyt szeretni. Ennek egy hátránya van, az, hogy mínusz 28 fok alatt csökken a hatékonysága. Ekkor is működik, tehát nem áll le, nem maradunk fűtés nélkül, csak épp csökken a hatékonysága. Bár ha visszatekintek az elmúlt jó pár évre, nemigen volt -28 fok alatt a hőmérséklet. Mindenesetre nem árt felkészülni egy kisegítő lehetőséggel. Ami lehet például egy kandalló. Amit mi egyébként is szeretnénk, hisz a téli bekuckózások, romantikus esték sokkal emlékezetesebbek, ha egy kandalló tüzénél történnek. Persze most még csak álmodozunk a kandallóról, de az álmok bármikor valóra válhatnak. És ha így történik, akkor legalább mi már felkészültek leszünk és tudjuk, hogy mit is szeretnénk pontosan. Panasonic hőszivattyúk: ismert márka, kiváló minőség – például ezt.